به گزارش راهبرد معاصر؛ سی و هشت سال پیش، بنیانگذار فقید انقلاب اسلامی در چنین روزی فرمانی را خطاب به محسن رضایی، فرمانده سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس صادر کرد تا این نیروی مردمی از ساختار کامل و قوای سه گانه برخوردار شود؛ فرمانی که اگر صادر نمیشد، بازدارندگی تاریخی ایران در این سالها به دست نمیآمد و چه بسا نیروهای متخاصم به ویژه ارتش آمریکا که اکنون نیروهایش جرات حضور در نزدیکی حریم هوایی ایران را ندارد، به گونه دیگری عمل میکردند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، از روزهاي آغازين جنگ، به صورت گسترده در جبهههاي جنگ حضور داشت. در آغاز، شهرستانهايي که در نوار مرزي غرب کشور و در نقاط پيشروي ارتش بعث عراق بودند، به طور طبيعي وارد جنگ شدند که از آن جمله ميتوان به سپاه شهرستانهاي آبادان، خرمشهر، سوسنگرد، اهواز، قصرشيرين، گيلانغرب و سرپل ذهاب اشاره کرد. عملاً در اين شهرستانها، سپاه سازماندهي نظامي پيدا ميکرد و تغيير ساختار اداري سپاه به سوي سازماندهي نظامي به شکل يک ضرورت براي دفاع از کشور درمیآمد.
با تدبیر محسن رضایی آرام آرام ساختار فرماندهي سپاه از مرکز نشيني خارج و در جبهههاي جنگ مستقر شد و به عنوان يکي از ارکان طرحريزي عملياتها براي بيرون راندن ارتش بعث عراق به فعاليت پرداخت، به ضرورت سازماندهي نظامي ساختار سپاه براي اجراي عمليات گوناگون پي برد. از سوي ديگر، نيروهاي داوطلب بسيجي به صورت گسترده براي اجراي عمليات به جبهههاي جنگ ميآمدند و اين مسأله نياز به سازماندهي نيروهاي داوطلب در ساختار جديد را برجستهتر ميکرد./ تابناک